HABER: SEZEN SAVAŞAN
Sporcular ve spor salonları için online eğitim ve e-ticaret altyapısı sunan BTM girişimi Sporlondo, spor sektörüne yazılım üreterek başarılara imza atıyor. Yazılım altyapısını sporcularla birlikte geliştirerek 2020 yılından bu yana faaliyet gösteren girişim, sektörün ihtiyaçlarına özel yazılımlar, uygulamalar ve danışmanlık hizmetleri sunuyor. Sporlondo Kurucu Ortağı İsmet Faruk Öç, girişim öyküsünü İstanbul Ticaret’e anlattı.
ONLINE KOÇLUK
Çocukluğundan bu yana bilişim sektörüne hevesli olduğunu söyleyen Öç, hayalinin peşinden giderek bilgi birikimini Sporlondo’ya aktarmak için kurumsal işinden ayrıldığını dile getirdi. Girişimcilik serüveninin burada başladığını belirten Öç, şu anda 10 kişilik bir ekipleri olduğunu kaydetti. Sporlondo’yu, ‘spor eğitmenlerinin kendi web siteleri ve mobil uygulamaları üzerinden online koçluk yapabilme, workshop düzenleyebilme ve blog yazma gibi imkanlarla dijital bir akademi oluşturabilmelerine olanak tanıyan bir yazılım’ olarak tanımlayan Öç, “Yazılımımız hayatı kolaylaştırmak dışında online eğitim sektöründe yeni bir çağ başlatmayı hedefliyor. Sektörün ihtiyacı olan tüm destekleri kesintisiz olarak müşterilerimize sunuyoruz” dedi.
YERLİ YAZILIM ARAYIŞI
Globalde online koçluğa ve sosyal medyaya verilen önemin artmasıyla birlikte gelişen yazılımların ve büyük gelir artışlarının spor sektörünü yeni bir yola yönlendirdiğini dile getiren Öç, “Değişim, Türkiye’de de başladı, ancak eğitmenlerin bu yola nasıl girecekleri ve neleri yapmaları gerektiğiyle ilgili kafalarında çok fazla soru vardı. Bu soruların cevap bulmaması ve yurt dışındaki yazılımların Türkiye şartlarını karşılamıyor olması sebebiyle de yazılım arayışları sonuçsuz kalıyordu. Eğitmenlerin hem dijital dünyada mentorluk alabilecekleri hem de tüm ihtiyaçlarına yanıt veren profesyonel bir yazılım altyapısına ihtiyaçları vardı. Burada Sporlondo olarak biz bir adım attık” diye konuştu.
İHTİYAÇLARI DİNLEDİK
Fikrini hayata geçirirken zorluklar da yaşadığının altını çizen Öç, girişimin oluşum sürecini şu sözlerle anlattı: “Girişimimiz boyunca proje hiçbir zaman başlangıçtaki gibi olmadı. Projede ilerledikçe, sektörün mutfağında olduğumuz için müşterilerimizin isteklerini, yaşadığı zorlukları ve ‘aslında şöyle olsa çok da iyi olurdu’ söylemlerini sık sık duyduğumuzda, tam proje bitti derken, aslında yolun ne kadar da başında olduğumuzu anladık. Bunun üzerine tekrar bir yol haritası oluşturarak işlerimize koyulduk. Bu esnada sürekli ihtiyaçları dinliyor, bunu planlıyor, hayata geçiriyor, testini alıyor ve tekrar denemeye sunuyorduk.”
SEKTÖRDEN YATIRIM
İsmet Faruk Öç, yakın zamanda 750 bin lira yatırım aldıklarını belirterek, bu süreçle ilgili de şöyle konuştu: “Spor sektöründe faaliyet gösteriyorsanız yatırımcı bulma ihtimaliniz diğer sektörlere göre daha düşük olabiliyor. Bulduğunuz yatırımcı sektörün içinden olmazsa, büyük handikaplar ortaya çıkabiliyor. Bu süreçleri deneyimlediğimiz için doğru yatırımcıyı bulma noktasında çok yoğun bir çaba harcadık ve 10 yıldan fazla antrenörlük tecrübesine sahip bir yatırımcı ile sonunda anlaşmaya vardık. Yatırım süreci başladığında yatırımcımız, ekibi ile ürünümüzün güvenlik, işlev ve modülerliğini tam 1 ay boyunca test etti. Bu süre bizim için çok zor ve stresli geçti. Bize yaptığı dönüşlerde, geliştirme ve güncelleme ihtiyacı duyulan çokça yer bulunduğunu ve bunlar tamamlanmadan süreci ilerletmeyi düşünmediğini iletti. Aldığımız bu dönüşlerle güncellemeler yaparak yazılımımızı final versiyonuna getirdik. Uygulamayı yatırımcımıza tekrar sunduğumuzda, sözleşme için maddeleri konuşmaya başladık ve bu süreci de başarıyla geride bıraktık.”
HEDEF, SPOR AKADEMİSİ KURMAK
Global arenada Sporlondo’ya benzer pek çok başarılı örnek bulunduğunu ifade eden İsmet Faruk Öç, “Biz tasarım ve kod aşamasında her zaman online koçluk uzmanlarıyla çalıştık. Geliştirdiğimiz üye takip modülleri, yarattığımız eğitmenin öğrencinin birebir yanında olduğu hissiyatı, sağladığımız sektörel destekler, teknolojik üstünlükler, lokal fiyatlandırma ve çoklu dil seçeneği gibi birçok yönümüzle benzer şirketlerden ayrılıyoruz” dedi. Türkiye’de bu tür hizmetleri bir arada sunan ilk ve tek firma olduklarına dikkat çeken Öç, “SEO sıralamalarında ‘sporcu yazılımları’ gibi kelimelerde ilk sıradayız. Öncelikle bu konumlandırmayı ‘online coaching’ kelimesinde de sağlayarak sıralamamızı yükseltmeyi planlıyoruz. Rakiplerimizin sağlamadığı destekleri ülke fark etmeksizin sunarak büyük adımlar atmak istiyoruz. Önümüzdeki çeyrekte dernek ve spor akademisi kurma hedefimiz bulunuyor. Bu hedeflerimizi gerçekleştirerek sadece yazılımda değil, yeni iş kollarında da sektörün öncüsü olacağız” dedi.
ÇIRAKLIĞINI BİLMEDİĞİN İŞİN USTALIĞINI YAPMA
Girişimlerin ölçeklenme sürecinde çeşitli desteklere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Öç, bu süreci kendi girişimi bakımından şöyle aktardı: “Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne bir arkadaşımızın önerisi ile başvurduk ve yatırım süreçlerimize kadar farklı programlar tecrübe ettik. Bizim için en önemli olan ofis desteğiydi. 7/24 olması projemizin geliştirilmesinde sessiz, rahat ve güzel bir ofis ortamı sağladı. BTM’deki farklı girişimlerle etkileşimlerde yeni şeyler öğrendik ve bu tecrübeleri pratiğe dökme fırsatımız oldu. 3 yıldır girişimcilik serüveninde başarılı bir şekilde ilerliyoruz. ‘Çıraklığını bilmediğin işin ustalığını yapma’ sözünü çok seviyor ve yaptığım işe bu yaklaşımı yansıtmaya özen gösteriyorum. İnanıyorum ki, uzmanı olduğumuz ve sevdiğimiz işlerde ilerlersek ülkemize ve toplumumuza çok büyük katkılarımız olacaktır.”