Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, İskan ve İstihdam Projesi’ni başlattı. Can suyu niteliğinde olduğu belirtilen projeyle depremin etkilediği her ilde savunma sanayi projeleri gerçekleştirilecek. Böylece hem savunma sanayi bu kentlere yayılacak hem de bölgede yeni istihdam oluşturulacak. İskan ve İstihdam Projesi kapsamında yapılacak teknoloji yatırımlarıyla beraber belirli özelliklerde konutların yapılmasını da yine savunma sanayi şirketleri üstlenecek. Çalışanların bölgede olması ve inşa edilecek nitelikli konutlarda iskan edilmesi hedefleniyor.
KAHRAMANMARAŞ’TAN BAŞLADI
Projeye ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayinin Anadolu’nun çeşitli yerlerine dağılması stratejileri kapsamında deprem bölgesinde yaklaşık 8 milyar liralık yatırım yapılacağı bilgisini verdi. Yatırım yaptıkları alanın hemen yanında iskan alanı da oluşturmak üzere bir strateji belirlediklerini anlatan Demir, şunları kaydetti: “İlk Kahramanmaraş’tan başladık. Çünkü hızlı hayata geçirebileceğimizi ve kolları sıvayıp hem TUSAŞ’ın hem de Kahramanmaraşlı şirketlerimizin çok hızlı hareket edebileceklerini gördük. O yüzden ilk etapta TUSAŞ’la Kahramanmaraş’ta muhtelif uçak parçaları üretmek üzere yatırım yapılacak. Bizim belirlediğimiz konut bağışları zaten yapılacak.”
Şu anda Kahramanmaraş için 500 kişiye kadar istihdam planladıklarını belirten Demir, “Tabii sanayicilerimiz farklı bir spektrum çizerlerse bu sayının artması mümkün. Yatırımın da 1 milyar liraya ulaşmasını ve daha sonra artmasını bekliyoruz” dedi.
YARALAR SARILIYOR
Projedeki mevcut durum hakkında bilgi veren Demir, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde TUSAŞ üzerinde karbon elyaf üretimiyle ilgili tesis kurmak üzere harekete geçeceklerini, Hatay-Kırıkhan bölgesinde ROKETSAN üzerinden silah ve roket sistemleri, Pavo şirketinin de bölgeye bilişim alanında bazı yatırımlarının olacağını kaydetti. Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Osmaniye’deki yatırım durumlarını gözden geçireceklerini de bildiren Demir, “Bu illerdeki yatırımların hepsini topladığımızda elimizde yaklaşık 8 milyar liralık bir portföy var. TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN başta olmak üzere özel sektör şirketlerimiz de elini taşın altına koyacak” diye konuştu. Demir, deprem bölgesinde yaraları hep beraber sarıp, bölgeyi çok daha güçlü şekilde ayağa kaldıracaklarını ifade etti.
EĞİTİM DE VERİLECEK
Yöre halkının bu işleri sahiplendikçe çalışmaların daha da büyüyeceğini belirten Demir, şöyle konuştu: “Burada bir kere istihdam şartlarımız olacak. İstihdam kesinlikle bölgeden olacak. İlk başta afetzede olması gibi kısıtlamalarımız olacak. İlk plan depremzede ve her aileden bir kişinin olması gerekiyor. ‘Bölgede kalifiye insan bulabilecek misiniz?’ sorusu soruluyor. Gerekli eğitimleri de vereceğiz. Mesela TUSAŞ’a götüreceğiz, eğitimlerini vereceğiz. Ne kadar süre gerekirse o kadar süre olacak. Sonra eğitim verdiğimiz insanları geri getirip bölgede istihdam edeceğiz. Bu durum bütün şirketlerimiz için söz konusu.”
Demir, üniversiteli gençlerin 1. ve 2. sınıftan başlayarak savunma sanayi şirketlerinde eğitim almaları, projeleri yakından görmeleri ve ileride istedikleri taktirde istihdam edilmelerine yönelik ‘Kalfa Programı’nı da uygulamaya başladıklarını söyledi.
ÇİP ALANINDA DA YATIRIM YAPILACAK
Çiple ilgili TÜYAR şirketini kurduklarını ve şirketin ana sorumluluğunun Türkiye’deki çip politikasını öncelemek, çeşitli işbirliği ve yatırımları hayata geçirmek olduğunu belirten İsmail Demir, çip kılıflama üretiminin TÜYAR kanalıyla Elazığ’da yapılacağını kaydetti. Demir, şu bilgileri verdi: “Yönetim kurulu başkanlığını yaptığım STM şirketimizin çeşitli ürünleri var. Bunlardan biri Duvar Arkası Radar (DAR) dediğimiz ürün. Uzun zaman önce terörle mücadelede kullanılan, duvar arkasını görüntüleyen, oradaki canlı varlığını tespit eden bir sistemdi. Bir süre sonra çok ihtiyaç olmadığı için bir kenara bırakılmıştı. Deprem sırasında elimizde bulunan ürünleri deprem bölgesine gönderdiğimizde ürünün ne kadar etkili olduğunu gördük. 30’a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkartılmasında ve tespitinde etkili oldu.”