tatil-sepeti
tatil-sepeti

Tanzanya’daki yatırım fırsatları İstanbul’da anlatılacak

Türk ihracatçı firmalarının da radarında olan Tanzanya’daki öncelikli projeler ve yatırımlar fırsatları İstanbul’da anlatılacak. Yatırım fırsatlar bizzat Devlet Başkanı Hassan ve beraberindeki yedi bakan tarafından tanıtılacak.

Giriş: 16.04.2024 - 10:11
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Türkiye’nin ihracatında potansiyel pazarlardan olan Doğu Afrika bölgesinin en büyük ülkelerinden Tanzanya’daki öncelikli projeler ve teşvik edilen yatırım fırsatları İstanbul’da anlatılacak.

 

DEVLET BAŞKANI VE YEDİ BAKAN TANITACAK

 

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan'ın beraberindeki yedi bakan ile katılacağı Türkiye-Tanzanya İş Forumu, DEİK/Türkiye-Tanzanya İş Konseyi tarafından 19 Nisan 2024’te gerçekleştirilecek.

 

HANGİ SEKTÖRLER ÖNCELİKLİ?

 

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’na; gıda ve tarım, inşaat, enerji, altyapı, gayrimenkul, sağlık, medikal, ilaç, madencilik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren 50'yi aşkın Tanzanyalı firma katılacak.

 

Forum kapsamında ayrıca Tanzanya bankalarıyla ilişki kurmak ve Tanzanya'da öncelikli projeler ve teşvik edilen yatırım fırsatlarına ilişkin görüşmeler de yapılacak.

 

YILDA ORTALAMA YÜZDE 7 BÜYÜDÜ, ‘ORTA GELİRLİ ÜLKELER’ KATEGORİSİNE YÜKSELDİ

 

Afrika’da en hızlı büyüyen 10 ülkeden biri olan Tanzanya, geçtiğimiz 10 yılda yıllık ortalama yüzde 7 büyüdü. Tanzanya böylece 2020’de orta gelirli ülkeler kategorisine yükseldi.

 

Tanzanya’daki yatırım fırsatları şöyle sıralanıyor:

 

*  Güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma potansiyeli, enerji güvenliğini artırabilir ve ekonomik büyümeyi destekleyebilir.


* Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) gibi bölgesel ticaret anlaşmaları, Tanzanya için yeni pazarlar ve ticaret fırsatları sunuyor.


* Tarımsal üretimde verimliliği artırarak ve tarım ürünlerinin işlenmesi sektörünü geliştirerek, Tanzanya ihracatını çeşitlendirebilir ve ekonomik büyümesini destekleyebilir.

 

TÜRKİYE–TANZANYA İLİŞKİLERİ POZİTİF GELİŞİYOR

 

Ülke ihracatının büyük kısmını altın, elmas, kahve, çay, kaju ve pamuk oluşturuyor.  Son yıllarda olumlu yönde gelişen Türkiye–Tanzanya ilişkileri sayesinde Türk iş insanları Tanzanya’daki pozitif yatırım ortamından daha da verimli şekilde faydalanabiliyor.

 

Türkiye, Tanzanya ile olan ticaretinde net ihracatçı konumunda yer alıyor. Tanzanya’ya olan ihracat 2022’ye kadar 300 milyon doların altındaydı. Bu rakam 2022’de ise 317 milyon dolar civarına yükselerek rekor kırdı. Tanzanya’dan olan ithalat ise 25-40 milyon dolar bandında iken, 2022’de 41.3 milyon dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl Tanzanya’ya olan ihracat bir önceki yıla kıyasla yüzde 2 gibi az bir oranda daralarak 310.9 milyon dolara, ithalat ise yüzde 16 azalarak 34.5 milyon dolara geriledi. Böylece 2023’te Tanzanya ile olan dış ticaret hacmi 365.4 milyon dolara yükselirken 276.4 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi.

 

FORUMA KAYIT OLMAK İÇİN SON GÜN 

 

Katılımın ücretli olacağı Türkiye-Tanzanya İş Forumu’na bugün yani 16 Nisan 2024 Salı günü saat 18.00’a kadar kayıt yaptırmak mümkün.

 

Detaylı bilgi için: 

https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/1771/22082

tanzania@deik.org.tr

0212 339 50 26– 50 47 – 50 95 – 51 37