Matbaacılık sektörüne nitelikli beyaz ve mavi yakalı çalışanların kazandırılması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, bunun için mesleki eğitimin materyal, müfredat ve bilişim açısından güçlendirilmesini zorunlu görüyor.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, İstanbul’da yaklaşık 3 bin matbaa faaliyet gösteriyor. Sektör 90 bin kişiye istihdam sağlarken, gelişen teknoloji değişimi zorunlu kılıyor. Bu evrimde nitelikli eleman ihtiyacı öne çıkıyor. Sektörde yaşanan bu değişimi, İstanbul Ticaret Odası hazırladığı bir raporla değerlendirdi. İTO Basım-Yayın Meslek Komitesi öncülüğünde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Torlak yönetiminde hazırlanan ‘Matbaacılık Sektör Raporu’, sektörün kapsamını, ihtiyaçlarını ve geleceğe yönelik planlarını ortaya koydu.
NİTELİKLİ ELEMAN İHTİYACI
Yaklaşık üç yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan Matbaa Sektör Raporu, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen bir toplantı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda, rapor sunumunun yanı sıra sektör sorunları da ele alındı. Sektörde yaşanan en büyük problemin nitelikli eleman sorunu olduğunu dile getiren konunun uzmanları, “Mesleki eğitim, acil olarak özendirici bir müfredatla sunulmaya başlamalı. Tüm sektörler için mesleki eğitime daha ciddi özen gösterilmeli” çağrısında bulundu.
DEĞİŞİMİN MERKEZİ
Raporun değerlendirildiği toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, yayıncılık ve matbaacılığın teknolojik dönüşümle birlikte gelen değişimin merkezinde olduğunu kaydetti. Matbaacılık Sektör Raporu’nun sektörün mikrodan makroya uzanan geniş bir manzarasını gösterdiğini belirten Üstün, “İstanbul’daki matbaacılık sektörü, büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu büyük gücün şimdi teknoloji, nitelikli istihdam, finansman kaynakları, yeni şartlara uyum ve yeni uygulamaların ışığında geleceğe hazırlanması gerekiyor” dedi.
REHBER OLACAK
İTO Basım-Yayın Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Bülent Küçük ise hazırlanan raporun ölçümlenmesinin yayıncılık sektörü kadar kolay olmayan matbaa sektörü için çok önemli olduğunu ifade etti. Küçük, “Sektörde son dönemlerde dijitalleşmeyle ilgili kapsamlı bir rapor olmayışını büyük bir eksiklik olarak görerek 2021’de harekete geçtik. Bu rapor, matbaacılık sektörünün bugünkü durumunu ortaya koyacak, hangi alanlarda yatırıma ihtiyaç duyulduğuna fikir verecek, sektördeki işletmelere yol gösterebilecek bir rehber olma niteliğinde” diye konuştu.
DÖNÜŞEREK DEVAM ETMEK
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar da matbaa sektörünün dönüştüğünü ifade etti. Avşar, “Değişerek devam etmek, devam ettikçe değişmek, sosyal hayatın en önemli dinamiklerinden biri. Bugün dijitalleşme çağındayız. Matbaa çok önemli bir değişimle karşı karşıya. Bu anlamda en önemli şey, var olan tabloyu net olarak görebilmektir. Bu raporun bu açıdan çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
SEKTÖRÜN PROJEKSİYONU
Raporda proje yürütücüsü olarak görev alan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Torlak da bu raporun sektörün projeksiyonunu ortaya koyduğunu söyledi. Torlak, “Veriye dayalı bilgi çok önemli. Veri analitiğinin, veri madenciliğinin, veri yönetiminin olmazsa olmaz olduğu bir dönemde doğru veriyle doğru rapor yazmanın güçlüğünü de biliyoruz. Bu raporun serencamı üç yıl sürdü. Bu rapordaki rakamlar büyük ölçüde sektörün bir projeksiyonunu ifade ediyor. Öyle bir sektörden bahsediyoruz ki, bu sektörde çok sayıda farklı ölçek ve içerikte işletme var. Genel bir tanımlama ve çerçeve çizmeye çalıştık ve bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
96 MİLYON EURO’LUK HACİM
Raporda yer alan bilgilere göre, İstanbul’da matbaa sektörü 80 ile 96 milyon Euro arasında bir iş hacmi oluşturuyor. Çalışan sayısı ise 90 bin, ayrıca istihdamda artış trendi gözleniyor. Sektörün 3 milyar Euro’yu bulan makina parkuru mevcut. Ancak bu parkurun verimli kullanılabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılması gerekiyor. Yatırım sermayesinden elde edilecek tasarrufla işletme sermayelerinin daha güçlü hale getirilebileceği de raporda yer alan tespitler arasında.
RAPORDAN SATIR BAŞLARI
* Sektörün en önemli ihtiyaçlarından biri, beyaz ve mavi yakalı olmak üzere nitelikli insan kaynağı.
* Dijitalleşmenin getirdiği fırsatlar ve tehditler zamanında ve doğru okunmalı. Donanım ve yazılımla ilgili eksiklikler giderilmeli.
* Bireysel müşterilere yapılan satışlar, ajans aracılığı ile yapılan satışlara oranla daha yüksek. Bu nedenle müşterilere yönelik pazarlama, satış faaliyetleri ve reklam yatırımları artırılmalı.
* Ürün tasarımı, ürün geliştirme ve Ar-Ge için sektördeki farkındalık artırılmalı.
* İmal edilen ürünlerin kalitesinin artırılması için Ar-Ge çalışmalarına hız verilmeli.
* Rekabet, kırıcı fiyatlama ile değil kaliteli ürün ile olmalı.