tatil-sepeti
tatil-sepeti

KOBİ’lerin sıçrama tahtası e-ihracat

Türkiye’de KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü raporuna göre, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yüzde 75’i, e-ticaret için bir pazaryeri sağlayıcısıyla çalışıyor. KOBİ’lerin sıçrama yapması için e-ticaret gerekli potansiyeli barındırıyor.

Giriş: 05.06.2023 - 14:20
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Bu işletmelerin önemli bir kısmı, e-ihracatı geliştirmek için önümüzdeki aylar içinde yeni personel alacak.

 

Amazon Türkiye ile PwC Türkiye işbirliğinde yayımlanan ‘Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü’ raporunun sonuçları açıklandı. Raporda, Türkiye’de 2 binden fazla KOBİ’nin hem iç hem de dış pazarlara girişle ilgili ihtiyaçlarını ve karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamak amacıyla yapılan anketin sonuçları da yer aldı. Anket, KOBİ’lerin yüzde 25’inin e-ticaret kullandığını gösteriyor ve KOBİ’ler genellikle bunu yapmalarına yardımcı olması için bir pazaryeri sağlayıcısıyla çalışıyor. Ancak bu işletmelerin yüzde 75’i henüz fırsatı değerlendiremiyor.

  • Rapordaki verilere göre, Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 25.3’ü halihazırda e-ticaret yaparken yüzde 19’u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete başlamayı planlıyor.
  • Araştırmaya göre KOBİ’ler arasında e-ihracat penetrasyon (giriş) oranı 4.1.
  • Hedef pazar ve sektörel bilgi eksikliği KOBİ’lerin e-ihracata başlamalarının önündeki en büyük zorluk.
  • e-ihracat yapan KOBİ’lerin yüzde 71’i pazaryerlerinin sunduğu fırsatlardan yararlanmayı tercih ediyor.
  • e-ihracat yapan KOBİ’lerin yüzde 39’u kendi internet sitelerini, yüzde 22’si kendi mobil uygulamalarını, yüzde 19’u sosyal medya platformlarını kullanıyor.

 

E-İHRACAT AVANTAJLI

 

Rapordaki verileri değerlendiren Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, e-ticaretin Türkiye’deki tüm KOBİ’ler için çok büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Marriott, “e-ticareti benimseyen KOBİ’ler, yeni büyüme kaynakları bulma, büyüme ve nakit akışı gibi avantajlara daha kolay ulaşıyor.

 

Bu rapordan öğrendik ki, günümüzde e-ticaret kullanmayan KOBİ’lerin bir numaralı nedeni bilgi eksikliği. KOBİ’lerin e-ticarete başlaması için belirli bir eğitim sürecinden geçmesi gerekiyor. Ve bu nedenle Amazon’da KOBİ’lere e-ticaret hakkında bilgi vermek ve e-ticareti pazarlarla kullanmalarına ve ihracat yapmalarına yardımcı olmak için çok çeşitli araçlara sahibiz” dedi.

 

Türkiye’de Amazon’da satış yapan KOBİ’lerin sayısının 2022 yılında yüzde 50’den fazla artarak 45 bini geçtiğini söyleyen Marriott, “KOBİ’lerin ihracat satışları 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde artarak yaklaşık 500 milyon Euro oldu” diye konuştu.

 

DİJİTALLEŞME FARKI

 

Raporla ilgili toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise Türkiye’nin, büyük işletmeler ve KOBİ’ler arası dijital uçurum bulunan nadir ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. Turan, şunları söyledi: “Ülkemiz coğrafi konumu, girişimci refleksleri gelişmiş KOBİ’leri ve dijital yeterlilikle-rinin gelişimine ilgi duyan genç nüfusuyla bu pazarda çok daha yüksek bir pay alabilir. e-ticaretteki gelişimi ihracat başarısına dönüştürmek için dijitalleşmenin getirdiği trendlerle gelişim sürecini pekiştirmek büyük öneme sahip. Hizmet çeşitliliğini artırmak, otomasyon ve analitiğe yatırım yapmak, servisleri kişiselleştirmek ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yapay zekayla entegre çalışmak önem taşıyor.”

 

GİDECEK YOL ÇOK

 

Toplantıda Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Komisyonu Başkanı Öner Çelebi de Türkiye’nin ihracatının yüzde 30’unu KOBİ ölçeğindeki şirketlerin gerçekleştirdiğini söyledi. Çelebi, “Sahadaki gözlemlerimiz ve yaptığımız araştırmalar, KOBİ’lerin dijitalleşmesinin henüz ilk fazında olduğunu gösteriyor” tespitini paylaştı.

 

SERMAYE VE YATIRIM

 

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak da KOBİ’lerin dijitalleşmede istenen seviyede olmadığını, sermaye konusunda daha güçlü olmaları ve kârlarını yatırıma daha çok ayırmaları gerektiğini dile getirdi.

 

ÜÇTE IKISININ ÖZEL EKIBI VAR

 

KOBİ’lerin kurumsal tercihlerine bakıldığında, özellikle e-ihracat faaliyetlerine ayrılan kaynakların KOBİ’lerin genel bakış açısı ve yaklaşımı hakkında farkındalık sağladığı görülüyor. Ankete katılan ve e-ihracat yapan KOBİ’ler arasında e-ihracat süreçleri belirli bir birim tarafından yönetilen KOBİ’ler yüzde 64.6 oranında. İşletmelerde e-ihracat faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere istihdam edilen çalışan sayısı ağırlıklı olarak 1-5 arasında. Önümüzdeki 12 ay içerisinde e-ihracat faaliyetlerini büyütmek amacıyla yeni bir işe alım tahmini olan işletme oranı ise yüzde 37.