tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu arasında üniversitenin Sütlüce yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlikte sürdürülebilirlik protokolü imzalandı.


 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, sürdürülebilirlik alanındaki bilgi birikimlerini hayata geçirmek için protokol imzalamaktan memnun olduklarını belirterek, "Kamu Gözetimi Kurumu ile olan bu ilişkinin üniversitemiz ve sürekli eğitim merkezimiz açısından çok değerli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

 


 

Etkinlik, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Hasan Özçelik İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Kamu Gözetim Kurulu heyetinden katılımcılar ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

 

İmzalanan protokolle İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, KGK ile ihracatçıların Çevre, Sosyal ve Yönetişim Raporu (ÇSY) edinmelerini kolaylaştırma ve küresel sektörde avantaj sağlamaları hedefleniyor.

 

İlgili işbirliğiyle şirketler, karbon ayak izi başta olmak üzere ulusal ve uluslararası mevzuatla sınırları çizilmiş olan sürdürülebilirlik konularında profesyonel ve güvenilir destek edinmiş olacak.

 

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ile aralarındaki işbirliğinin çok değerli bir işbirliği olacağından emin olduklarının altını çizerek sürdürülebilirliğin geleneksel hayatın en temel kavramlarından birisi olduğunu söyledi.

 

Avşar, "Özellikle günümüzde endüstrileşen ve dijitalleşen dünyada bu modelin her alanda ve bütün sektörlere uygulanabilmesi çok değerli. Bu anlamda kurulumuzun çok önemli bir işlev üstlendiğine eminiz. Üniversitemizle beraber bu alandaki bilgi birikimimizi hayata geçirmek için böyle bir protokol imzalamış olmaktan çok memnunuz." şeklinde konuştu.

 

Avşar, İstanbul Ticaret Üniversitesinin bir vakıf üniversitesi olduğunu, vakıf kavramının içeriğini tam dolduran bir üniversite olmasının yanı sıra karar alma süreçleri bakımından da bir özel sektör pratikliğine sahip olduğunu aktardı.

 

Üniversitenin gerek akademik kadrosu gerekse lisans programı bakımından çok yetkin ve önemli bir üniversite olduğunu dile getiren Avşar, "Ayrıca çok ciddi bir uluslararası vizyonumuz var. Sürekli eğitim merkezimiz yeni dönemde gerçekten çok önemli bir misyon ve görev üstlendi. Çok değerli çalışmalar açılımlar ve derinleşmeler var. Bu anlamda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ile olan bu ilişkinin üniversitemiz ve sürekli eğitim merkezimiz açısından çok değerli olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

 

"DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE'DE DE BİR YEŞİL YAKALI AÇIĞI VAR"

 

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Hasan Özçelik de sürdürülebilirlik kavramının dünyada hızla geliştiğini, kurumlarında da bu bağlamda dünyayla birlikte eş zamanlı olarak ilerlediğini belirtti.

 

Özçelik, "2023 Haziran ayında Uluslararası Türkiye Birlik Standartları Kurulu uluslararası standartları yayınladı. Bizler de kurum olarak ülkemize 29 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları çerçevesinde ülkemiz için uyarladığımız 'TSRS1' ve 'TSRS2'yi yayınlamış olduk ve kapsamı belirlemiş olduk." açıklamasında bulundu.

 

Yaklaşık 450 civarında firmanın zorunlu sürdürülebilirlik raporlama standartları kapsamına girdiğinin bilgisini paylaşan Özçelik, bu firmaların halihazırda yüzde 84,4'ünün sürdürülebilirlik raporlaması yaptıklarını ancak çerçeveleri farklı olduğunu ve artık firmaların Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları çerçevesinde raporlama yapacaklarını kaydetti.

 

Özçelik, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir yeşil yakalı açığı var. Bunu kapatmak adına biz kapasite geliştirme programı planladık. Değerli üniversitelerimizle birlikte bu uygulamayı ülke sathına yayarak kısa bir sürede bir kapasite oluşturmayı hedefliyoruz. Umarım şirketlerimizin özellikle ihracat yapan firmalarımızın ihtiyacı olan yeşil yakalı istihdamı konusunda bilgili, tecrübeli, konuya hakim personelleri istihdam etme fırsatı sağlamış olacağız." diye konuştu.

 

"GEÇERLİLİĞİ YÜKSEK BİR LİSANSLAMA YAPMIŞ OLACAĞIZ"

 

Verecekleri eğitimler sonunda kurum olarak bir sınav yapmayı planladıklarına değinen Özçelik, eğitimleri başta yetkilendirecekleri üniversiteler olmak üzere eğitim kuruluşlarının vereceğini ancak sınavı tek merkezden Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu aracılığıyla yapacaklarını bildirdi.

 

Özçelik, sürdürülebilir raporlamalarına güvence denetimi verecek olan sürdürülebilirlik denetçiliği konusunda da çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı: "21 Eylül'de ilk defa bağımsız denetçiler arasından sürdürülebilirlik denetçiliği sınavı yapacağız. Dün itibariyle 2 bin 400 başvurumuz vardı ve bu olabildiğince yüksek bir sayı. Sınavımızı 20 Eylül'de yapacağız. Orada da sürdürülebilirlik raporlamalarına güvence verecek olan Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınavı'nı yapıp yetkilendirmiş olacağız. Akabinde denetçilerin de bulunduğu şirketleri yani denetim şirketlerini yetkilendirmiş olacağız. Daha sonra bu güvence verilmiş olan raporları da bizim kendi uzmanlarımız gözetim ve inceleme yaparak uluslararası geçerliliği sağlamış olacaklar. Bu bağlamda ben ve kurumum olarak tüm emeği geçenlere bu ortak çalışmanın faydalar getirmesini temenni ediyorum. Güçlü işletmeler, güçlü ekonomi ve güçlü Türkiye ülküsüyle yola çıktık, devam ediyoruz. Tüm çalışanlarımıza, şirketlerimize, çalışmalarına kolaylıklar, bereket ve başarılar diliyorum."

16 Ağustos 2024 Cuma