HABER: ŞEREF KILIÇLI
Kimya sektörü; inşaat, kozmetik, plastik, tarım, tekstil, metal, otomotiv, kağıt gibi birçok sektöre ara mal sağlayan kritik bir sanayi alanı. Nitekim, 2022 yılı verilerine göre, sektörler özelinde kimyevi maddeler ve mamulleri, 33.5 milyar dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldı. Son 5 yılda ihracatta yüzde 92 büyüme başarısı gösteren sektör, Türkiye’nin ihracattaki yükselen yıldızı olmaya da devam ediyor. Diğer taraftan, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin hayata geçmesiyle sektörün önemli bir dönüşüm yaşayacağı da öngörülüyor.
MEVZUAT DÜZENLEMESİ
İstanbul Ticaret Odası Kimyevi Madde Meslek Komitesi, gerçekleştirdiği çalışma toplantısı ile sektörün talep ve önerilerini değerlendirdi. Toplantıda, Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında Kimyasalların Kontrolü Düzenlenmesi İzni ve Kısıtlaması adında bir başlık açıldığını belirten sektör temsilcileri, yurt dışından ithal edilen bazı kimyasalların eğer kayıt altına alınmazsa 2023 yılı sonundan itibaren ithalatının durdurulacağını söyledi. Söz konusu ithalatın işlendikten sonra Türkiye’nin ihracatına da katkı sağladığına dikkat çeken sektör temsilcileri, düzenlemenin gerekli altyapı olmadan uygulanması halinde önemli bir sorun yaşanacağını kaydetti.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Sektör temsilcileri, çözüm konusunda ise düzenleme için gerekli altyapı sağlanana kadar geçiş sürecinin uzatılmasını ve ilgili kamu kurumları nezdinde girişimde bulunulmasını önerdi. Toplantıda, organize sanayi bölgelerinde kimya sektörüyle ilgili ayrı alanların oluşturulması ve kimya özelinde bir organize sanayi bölgesinin kurulması önerileri de dile getirildi.