Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Gıda ve Sağlıklı Beslenme sempozyumlarının dördüncüsü ‘Alternatif Gıda Kaynakları’ başlığıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyumda konuşan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, son yıllarda sosyokültürel, coğrafi, dini nedenlerle gıdayla ilgili ayrı bir başlık açmanın, gıda ve sağlıklı beslenmeye dair farkındalık oluşturmanın ciddi bir bilimsel çalışmaya dönüştüğüne dikkati çekti.
Şeker, özellikle Covid-19 salgını sonrası ortaya çıkan tabloda hammadde, doğal kaynak yetersizliği, bölgesel krizler, savaşlar nedeniyle bir gıda sorunu yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti: “İklim değişikliği, üretim kaynaklarının ortaya koyduğu hasarlar, ekolojik sistemde ortaya çıkan boşluklar, bu konunun giderek daha büyük bir soruna dönüşeceğinin habercisi olarak açıkça görülüyor. G20 kapsamında düzenlenen dünya akademilerinin yer aldığı Science20 toplantılarının nihayetinde hazırlanan ve G20 liderlerine sunulan deklerasyonun en başında gıda konusu yer aldı. Bu hassas başlığın içerisinde gıdanın ticari boyutundaki dengesizlikler, çevre kirliliği gibi konular da yer alıyor. Yani konumuz multidisipliner. Bizim bu bağlamda temel uyarıları yapmamız gerekiyor. Kendisinden başkasının yaşamasına izin vermeyen insanoğlunun geleceğinden duyduğumuz kaygıyı masaya yatırmak zorundayız.” Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci de daha verimli, daha kapsayıcı, daha dayanıklı ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin araştırılması ve konuya daha bütüncül yaklaşmak üzere farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerektiğini belirtti.
TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin ise Türkiye’nin kendi gıda güvenliğini sağlaması ve dünya gıda pazarında rekabetçi olması gerektiğini bildirdi.
20 Kasım 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı