tatil-sepeti
tatil-sepeti

Çiftlerin ‘evlilik kredisi’ heyecanı! Piyasaya 22.5 milyar liralık can suyu

81 ilde toplam 150 bin çiftin faydalanması beklenen evlilik kredisi, yeni evlenecek çiftlerin yüzünü güldürürken, ilgili sektörlere de can suyu olacak. Kredi kullanımı ile piyasalarda 22.5 milyar TL'lik alışveriş yapılması bekleniyor.

Giriş: 18.01.2025 - 09:51
Güncelleme: 18.01.2025 - 09:51

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2025 yılını Aile Yılı ilan ederek, evlilik oranlarındaki düşüşü önlemek amacıyla genç çiftlere 81 ilde 150 bin TL faizsiz kredi desteği sunacağını duyurması; evlilik hazırlığı yapan çiftler tarafında sevinçle karşılanırken, söz konusu faizsiz kredinin piyasaya da can suyu olacağı kaydedildi.

 

HEMEN HER SEKTÖRE KATKI SAĞLAYACAK

 

İki yıl geri ödemesiz olan destek kredisi, mobilyadan beyaz eşyaya, halıdan düğün organizasyoncularına kadar hemen her sektöre katkı sağlayacak.

 

MOBİLYACILAR 'BU DA BİZDEN' DİYECEK

 

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, her evliliğin yeni bir ev demek olduğunu kaydederek, dolayısıyla bu durumun mobilya sektörüne de katkı sunacağını kaydetti.

Sabah’ın haberine göre Güleç, gençlerin yuva kurmasına sektör olarak katkı sunmak istediklerini anlatarak, "Gençlere destek olmak için üyelerimizden özel kampanyalar hazırlamalarını isteyeceğiz. Bu kapsamda gençlere 'Bu da bizden' diyeceğiz. Şubat ayında kampanyamızın startını vereceğiz" dedi.

 

150 BİN KİŞİNİN BAŞVURMASI BEKLENİYOR

 

Krediden 150 bin çiftin yararlanacağını öngördüklerini aktaran Zücaciyeciler Derneği Başkanı Mesut Öksüz de "Türkiye'de son 2 yıl ortalaması olarak 570 bin çift evleniyor. 2000 yılından bu yana da evlilik yaşı ortalaması kadınlarda 3 yıl artarak 25.7, erkeklerde 2.3 yıl artarak 28.3'e tırmandı. Kredi şartında 29 yaş üstü ve 6 aylık asgari ücrete göre bakıldığında aylık yaklaşık 39 bin TL, toplam gelire 6 ay sonrasına bakarsak da 51 bin TL sınırı olacaktır diye düşünüyorum. Başvuru yapacak kişilerin sayısı 150 bini bulacaktır. Bu da oldukça önemli bir sayı" dedi.

 

TAKSİT SAYILARININ ARTMASI DESTEKLERE KATKI SAĞLAR

 

Çeyiz satışlarında ortalama paket fiyatlarının 25-50 bin TL arasında olduğunu aktaran Öksüz, şunları anlattı: "Firmalarımız çeyiz setleriyle ilgili çok özel kampanyalar yapıyorlar. Kredi kartıyla ilgili taksitler de çok önemli. Firmalarımız vade farkı almadan taksit imkânı sağlamaya çalışsa da maliyetler çok yüksek. Taksit sayılarının artması ve buradaki destekler de katkı sağlar."

 

DÜĞÜN PAKETLERİ 80 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

 

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan ise mobilyada düğün paketlerinin 80 bin TL'den başladığını belirterek, "Şu an Türkiye ortalamasının yüzde 10 altında çalışıyoruz. Hareketlilik sağlayabilmek için maliyetleri fiyatlara yansıtmıyoruz. Bankalarla taksitlerle ilgili görüşme halindeyiz. Daha etkili kampanyaları bu 150 bin TL'lik çalışmayla birleştirmek istiyoruz" dedi. Kredi kartı taksitleri ve limitlerin sınırlandırıldığını hatırlatan Çalışkan, "Kredi kartı taksitlerinin de 9'dan 12'ye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Kredi kartının geri dönüş kısmında da faizler düşürülmeli" dedi.

 

12 MİLYON METREKARE HALI İHTİYACI DEMEK

 

Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Uysal, "Türkiye'de bir evde ortalama 20 metrekare halı kullanılıyor. 600 bin evlilik demek 12 milyon metrekare halı ihtiyacı demek. Bugünkü ortalama ürün fiyatlarıyla da 5 milyar TL ciro yapar. Enflasyon sebebiyle daha çok ucuz ürünler talep görüyor. Evlilik desteğiyle talep ucuzdan orta segmentteki ürünlere kayabilir. Bu durumda ciroda yüzde 25'lik bir artış olur" ifadelerini kullandı.

 

GENÇLER DAHA ÇOK NİKÂHA YÖNELDİ

 

Türkiye Uluslararası Etkinlikler Derneği (TUED) ve KM Events'in Kurucusu Meltem Bayazıt Tepeler, son dönemde enflasyon nedeniyle gençlerin daha çok nikâh gibi organizasyonlara yöneldiğini belirterek, "Gençler için güzel bir destek sunuluyor. Bu nikâhları yapacak olanlar belki arkadaşları ya da aileleri ile küçük bir kutlama yemeği ya da mini bir parti yapabilirler. Bu tür organizasyonlara katkı sağlayacak" dedi.

 

YILDA ORTALAMA 600 BİN ÇİFT EVLENİYOR

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda ortalama 600 bin çift evleniyor. Bu krediden yaklaşık 150 bin çiftin faydalanacağı öngörülüyor. Dolayısıyla 22 milyar 500 bin TL'nin piyasalara girmesi bekleniyor. Kredi kartlarına getirilen limit taksit gibi sınırlamalar nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşandığını belirten sektör oyuncuları, bu kredinin can suyu olacağını vurguluyor.

 

FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

 

Projeden yararlanabilmek için eş adaylarının her ikisinin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

 

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etmek,

- Başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında olmak (18 yaşını doldurmuş olmak, 30 yaşını doldurmamış olmak),

- Taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamak,

- Çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamı asgari ücretin 2,3 katından fazla olmamak,

- Başvuru tarihi itibarıyla resmi nikâh tarihine en az 2 ay en fazla 6 ay kalmış olmak,

- Bakanlığın evlilik öncesi sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmek ve katılmak,

- Bakanlığın evlilik sonrası sunacağı eğitim hizmetlerine 2 yıl içerisinde katılmayı taahhüt etmek,

- Affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmamak,

- Daha önce proje kapsamında krediden faydalanmamış olmak.