istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

6 ŞUBAT SANTORİNİ YANARDAĞI SON DURUM: Santorini Yanardağı patlarsa ne olur? Türkiye’yi etkiler mi?

Santorini Yanardağı patlayacak mı? Santorini Yanardağı patlarsa ne olur, en son ne zaman patladı? Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan beri devam eden aktivite nedeniyle gözler başta belirtilen soruların cevabına çevrildi. Uzmanlar yaşanan aktiviteyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Peki,Santorini Yanardağı patlayacak mı? Santorini Yanardağı patlarsa ne olur, en son ne zaman patladı?

Giriş: 06.02.2025 - 15:57
Güncelleme: 06.02.2025 - 15:57

Santorini Adası açıklarında günlerdir devam eden depremler beraberinde Santorini Adası açıklarında bulunan yanardağa çevrildi. Yunanistan Hükümeti adayı tahliye etmek amacıyla askeri çıkarma gemilerini adaya gönderdi. Ada neredeyse tamamen boşaltıldı. Bununla birlikte özellikle yurdumuzda "Santorini Yanardağı Patlarsa ne olur?" sorusunun cevabı ve Santorini Yanardağı son durum bilgilerine çevrildi. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Santorini Yanardağı patlayacak mı?

 

SANTORİNİ'DE SON DURUM

Yunanistan Polisi, İtfaiye ve Sahil Güvenlik, Santorini'de gerçekleşebilecek büyük bir deprem olasılığına karşı alarma geçti. Yunan medyasında yer alan bilgilere göre, bu kapsamda bölgeye takviye ekipler gönderildi.Yerel acil durum planına göre, römorkörler, yolcu gemileri, büyük balıkçı gemileri vb. olmak üzere 21 gemi beklemede. Ayrıca, Sahil Güvenlik helikopteri de üssünde 24 saat hazır bekletiliyor. Santorini Belediyesi de vatandaşların güvenli yerlere sığınabilmesi için dört aşamalı bir acil durum planı hazırladı.

 

Dün gece Santorini ve Amorgos arasındaki bölgede 10 kilometre derinlikte 5.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem ada sakinlerini korkuttu. Yunan medyasına göre bu şimdiye kadar bölgede meydana gelen en büyük deprem.

 

Atina Ulusal Üniversitesi, sismik aktivitenin arttığını belirterek gelecekte iki olasılık öngörüyor;

 

Birincisi sismik aktivite giderek daha küçük büyüklüklerde ve daha az sayıda depremle devam edebilir ancak bu durum Thebes sismik kümelenmesi örneğinde olduğu gibi aylarca sürebilir.

 

İkinci olasılığa göre, sismik hareketlilik bölgedeki büyük bir aktif fayın önemli bir kısmının kırılmasını tetikleyerek bir ana deprem üretecek ve aktivite daha sonra tipik bir artçı şok dizisi şeklini alacak.

 

Ege Denizi'ndeki Santorini Adası çevresinde ardı ardına gelen sarsıntılar Ege'nin iki yakasında endişe yarattı.Çarşamba akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanı Vassilis Kikilias "Kötü senaryolara hazır olmamız lazım" diyerek bölgeye bir sahil güvenlik gemisi ve donanmaya ait bir çıkarma gemisinin gönderildiğini açıkladı.

 

SANTORİNİ YANARDAĞI PATLAYACAK MI?

Yunan meslektaşlarının son 10 yılda Ege Denizi altındaki faylarla ilgili yaptığı yayınlara da değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

 

"Santorini kuzeyinde, Santorini-Amorgos fay sisteminin varlığını ortaya çıkarmış ve bu fay sistemi boyunca önemli bir aktivitenin olacağını ve bu aktivitenin aktif volkanizma ile ilişkili olabileceğini belirtmişlerdir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada da 9 Eylül 1956 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ve 25 kilometre odak derinliğindeki Amorgos depreminin deniz tabanında 75 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı geliştirdiği ve yakın adalarda tsunamiye neden olduğu anlaşılmıştır. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir."

 

SANTORİNİ YANARDAĞI EN SON NE ZAMAN PATLADI?

Santorini Yanardağı M.Ö 1600'lerde patlamış. Patlama nedeniyle Antik Minos Uygarlığı sona ermiştir.

 

Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir.

 

SANTORİNİ YANARDAĞI PATLARSA NE OLUR?

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.

 

Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Son günlerde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini- Datça- Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir" diye konuştu.