tatil-sepeti

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.7’sini oluşturan KOBİ’ler, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği İhracata İlk Adım Programı ile yurt dışına açılıyor.


Önümüzdeki günlerde 15. etabı başlayacak olan programın mülakatları tamamlandı. Mülakatlarda yüksek teknolojili üretim yapan firmaların fazlalığı dikkat çekti.

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Türkiye’de TÜİK 2022 yılı verilerine göre 3 milyon 668 bin KOBİ bulunuyor. Çoğunluğunu KOBİ’lerin oluşturduğu üyelerinin dış pazarlara açılmasını hedefleyen İstanbul Ticaret Odası, 15. etabı başlayacak İhracata İlk Adım Programı (İİAP) hazırlıklarını tamamlıyor. Programa katılacak firmaların belirlenmesi için yapılan mülakatlarda, yüksek teknolojili üretim yapan firmalar dikkat çekti.

 

17 YILLIK GİRİŞİM

 

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.7’sini KOBİ’ler oluşturuyor. Kaliteli mal ya da hizmet üreten, ancak bir süre sonra büyümekte zorlanmaya başlayan KOBİ’lerin bu açmazının çözümünün ihracatta olduğu, uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

 

Ancak KOBİ’ler, çoğu zaman kendilerini yeterince tanımamaktan ya da nasıl başlayacağını bilmemekten dolayı ihracattan uzak duruyor. İstanbul Ticaret Odası da 17 yıldan bu yana üyelerini ihracata hazırlıyor.

  


KADIN GİRİŞİMCİLER 

 

İİAP’a her dönem yüzlerce başvuru yapılıyor. Bu dönemdeki başvurular arasından 57 firma mülakat aşamasına gelmeye hak kazandı. İİAP eğitimcilerinden dış ticaret uzmanı Ceyhun Yeşilşerit, bu etap mülakatlarında yüksek teknolojili ürün üreten firmaların fazlalığına dikkat çekti. Ayrıca bu dönem mülakata gelen firmalar arasında; havacılık, uzay ve savunma sektöründe faaliyet gösteren firmaların olmasının yanı sıra, kadın girişimci ve firma yöneticilerinin ağırlıklı olması, geleneksel sektörlerde ise yüksek katma değerli üreten firmaların yer alması göze çarptı.

 

KATILIMCI FİRMALAR 4 AYLIK EĞİTİME TABİ TUTULUYOR

 

İİAP kapsamında 4 farklı dış ticaret uzmanı, firmalara birebir danışmanlık yapıyor. Yüzlerce başvurunun arasından elenen firmalarda, hiç ihracat yapmamış ya da ihracatını düzenli hale getirememiş olma şartı aranıyor. Program süresince firmalar toplam 48 saatlik ve 4 aylık eğitime tabi tutuluyor. İİAP kapsamında şu ana kadar 310 firma eğitim aldı. Eğitim alanlar arasında programa başladığında hiç ihracat yapmayan, ancak şu an cirosunun yüzde 60’ını ihracattan sağlayanlar dahi bulunuyor.

05 Haziran 2023 Pazartesi